Severus Snape

                       "Mysl je složitá, Pottere, a má moho vrstev - alespoň u většiny lidí tomu tak je." - Severus Snape

    Severus Snape se narodil 9. ledna 1960. Vystudoval na čarodějnické škole v Bradavicích okolo roku 1970, kde chodil do Zmijozelu. Byl ve stejném ročníku jako Harryho otec James Potter a matka Lily Potterová spolu s Remusem Lupinem, Peter Pettigrewem a Siriusem Blackem. Je to vysoký muž s mastnými vlasy po ramena a dlouhým nosem.

    Mezi Jamesem a ním panovala hluboká nenávist. Snape se ho proto snažil dostat do problémů. Jednou se mu to však málem stalo osudné, když ho Sirius Black vlákal do tunelu pod vrbou Mlátičkou, kde se v té době skrýval Remus Lupin ve své vlkodlačí podobě. Kdyby ho však James Potter nevaroval, Lupin by ho asi napadl. Díky tomu se Snapeova nenávist k Jamesovi ještě více prohloubila, neboť se nyní cítil být za záchranu svého života příliš zavázán svému největšímu nepříteli.

    V současné době učí Severus Snape v Bradavické škole čar a kouzel hodiny lektvarů. Dost dlouho však usiluje o místo Obrany proti černá magii, Brumbál ale vždy dosadí někoho úplně nového. Kromě toho je také ředitelem Zmijozelské koleje.

    Albus Brumbál, ředitel školy, Snapeovi věří i přesto, že byl Snape v minulosti přívržencem Lorda Voldemorta. Jednou o něm Brumbál řekl: "Severus Snape skutečně byl Smrtijedem, přešel však zpět na naši stranu ještě před Voldemortovým pádem a za cenu obrovského osobního ohrožení se stal naším zvědem. V této chvíli už není o nich víc Smrtijed než já." Snape má však dodnes Znamení zla na rucei a ve chvíli, když je Voldemort na blízku a volá Smrtonoše, Znamení zla je opět vidět a začne pálit.

    Snape sice na stranu dobra přešel, ale ve škole tak rozhodně nepůsobí. Chová se přesně tak, jak by se od ředitele Zmijozelu dalo čekat. Při vyučování (a nejen při něm) nadržuje studentům ze své koleje a ostatní bez milosti trestá. Nejvíce má spadeno na Harryho Pottera, který nejen že je synem jeho rivala Jamese, ale navíc je velice slavný díky jizvě ve tvaru blesku, kterou mu způsobil Lord Voldemort, takže i závist tu hraje své.

    V prvním studijním roce Harryho Pottera mu však Snape během famfrpálového zápasu zachránil život. Brumbál k tomu Harrymu řekl: "Profesor Snape se nedokázal smířit s tím, že je tvému otci zavázán, opravdu si myslím, že během letošního roku se tě tak usilovně snažil chránit, poněvadž si říkal, že tím si vyrovná účtu s tvým otcem. Pak už by mohl jen v klidu dál nenávidět jeho památku."

    Jeho studentská léta a spojitost se Smrtijedy popsal Sirius Black takto: "Od chvíle, kdy jsem zjistil, že tu Snape učí, pořád přemýšlím, proč ho Brumbál přijal. Snapea černá magie vždycky přitahovala, už jako student tím byl pověstný. Býval podlézavý, úlisný kluk s mastnými vlasy. Hned od samých začátků v Bradavicích znal víc zaklínadel než polovina kluků ze sedmého ročníku, a patřil k partě ze Zmijozelu, z které pak skoro všichni skončili jako Smrtijedi. Ale pokud vím, Snapea nikdy neobvinili, že by byl Smrtijed - i když to příliš neznamená. Spoustu jich nikdy nechytili, a Snape je rozhodně dost mazaný a chytrý, než aby se dostal do maléru."

Narážky na Snapeův zjev a nos:
Profesor Quirrell v jeho příšerném turbanu mluvil s učitelem s mastnými černými vlasy, hákovitým nosem a zažloutlou pletí.
"Pan Lupin se snažil zalichotit Profesoru Snapeovi a donutit jeho abnormálně velký nos, aby se už do ničeho nepletl."
Harry se rozhlédl. Zde v jeho černém hábitu vlajícím ve studeném větru stál Severus Snape. Byl to hubený muž ze zažloutlou pletí, křivým nosem a mastnými na ramena spadajícími černými vlasy. V tuto chvíli se usmíval tak, že on i Ron hned věděli, že jsou ve velkém průšvihu.
Snape přistoupil k jejich stolu, sklonil jeho křivý nos k začátku textu a potom se na Rona velmi nepříjemně usmál za jeho dlouhými, mastnými vlasy.
Na druhé straně od profesorky Sinistrové seděl ze zažloutlou tváří, hákovitým nosem a mastnými vlasy profesor lektvarů - Severus Snape - Harryho nejneoblíbenější profesor z Bradavic.
Harry se hnusil Snapea stejně jak on ho nenáviděl, protože v loňském roce Harry pomohl uprchnout Siriusovi pod Snapeovým příliš velkým nosem - Snape a Sirius byli velcí nepřátelé již od jejich studií na škole.
"Promiňte pane, mám přivést Harryho Pottera nahoru." Snape sklonil svůj hákovitý nos na Colina, kterému z jeho dětské tváře vymizel úsměv.


Alan Rickman

      Při vyslovení jména britského herce Alana Rickmena se vám asi hned vybaví tajemný profesor lektvarů Severus Snape z Harryho Pottera nebo záludný šerif z Nottinghamu, protivník Robina Hooda.
Tento sympatický Brit je pokaždé jiný. Ve své filmografii má pěknou snůšku "divných chlapíků".

Co říká o Snapeovi?
"Jestli mě děti poznávají na ulici? Ani ne. Dávám si totiž pozor, abych nevycházel ven v černé paruce."

    
Alan Sidney Patrick Rickman se narodil 21. února 1946 v britském Actonu irsko-welšským rodičům. Už jako malý projevoval neklid a nespokojenost, které ho nutily zkoušet nové a nové věci. Poměrně dobře kreslil i maloval akvarely. Měl vadu řeči, proto naučit se správné výslovnosti ho stálo veliké úsilí. S divadlem se poprvé setkal během školních představení v Hammersmithu. Zvažoval, jestli si vybere herectví, nebo půjde studovat design. Vyhrála druhá možnost a stala se pro něj i osudová, neboť zrovna tam potkal svou životní partnerku Rimu Hortonovou. Společně začali účinkovat na amatérské herecké skupině, Alan se ale stále držel studií designu. Jeho konzervativní výchova mu nedovolila jen tak udělat za minulostí velkou tlustou čáru. V 25 letech nicméně dospěl k rozhodnutí, že je čas plně se věnovat divadlu. Napsal dopis Royal Academy of Dramatic Arts, v němž žádal o přijetí. Tento dopis mu změnil život. Byl přijat a o něco později vyhrál konkurz na Richarda III. Po necelých třech letech ale ze společnosti odešel a stal se členem Královské shakespearovské společnosti, kterou opustil zhruba po roce. Následujících několik let cestoval po celé Británii a hrál divadlo.
    V průběhu své divadelní kariéry dostával Alan možnost si zahrát v nějakém tom televizním fimu či seriálu. Televizní spracovněho ání Nebezpečných známostí, kde hrál záporného, ale přesto diváky tak milovaného hrdinu, Valmonta, se pro stalo dalpast, ším důležitým životním zlomem. Díky této roli dostal nabídku zahrát si svou první roli ve filmu - Smrtonostná kde byl padouchem a protihráčem Bruce Wilise - Hansem Gruberem.
Bylo načase, oslavil už tehdy 42 narozeniny. Po propadáku Ledový muž a dalších rolích přicházely veskrze záporné úlohy - slizský, přesto charizmatický šerif z Nottinghamu v Robinu Hoodovi: Králi zbojníků, politik v Bobu Robertsovi, vůdce irských povstalců v Michaelu Collinsovi i zákeřný profesor Severus Snape v teď již třech (a připravovaném 4.) příbezích o Harrym Potterovi. K nim je třeba přičíst i vynikajícího mnicha Rasputina Ve stejnojmenném televizním filmu.
Jak je na tom s láskou sám Alan Rickman??? Už 25 let žije s někdejší studentkou, teď už profesorkou ekonomie Rimou Hortonovou. Nerad o ní mluví, protože respektuje její právo na soukromí. A moc dobře ví, proč si lásku této ženy chrání jako ten největší poklad. Málokdo z hollywoodských umělců se může pochlubit tak trvalým vztahem. Pravda, Alan není sice pravfilmech á hollywoodská hvězda, protože na něj pršel anglický déšť, ale vzhledem k účinkování v hollywoodských ho pčtvrti řece jen trochu ta sláva pošťouchla. On však neskončil v losangeleském snobském světě, ale v londýnské Notting Hill vedle naslouchá ženy, která: "Klidně vedle mě sedí celé hodiny a nic neříká, něco si čte nebo naopak trpělivě muvědomím, že ým problémům, které si nosím domů. Pak se jen zasměje, řekne něco, co je rázem bagatelizuje, a já si jsou ty problnenudím, naopak émy naprosto nepodstatné. Že mám vedle sebe skvělou tolerantní ženu, se kterou se vůbec - i po tolika letech se s ní mohu smát." Alan má zkrátka ženu, se kterou prožívá lásku nebeskou...
     Kromě čtvrtého dílu Harryho Pottera začaltočit film Something the Lord Made, kde si v tomto životopisném příběhu zahraje chirurga Alfreda Blalocka, který se spolu se svým černošským laboratorním technikem zapsal do dějin srdeční chirurgie.

DIVADELNÍ CHRONOLOGIE

1957 Coriolanus Volumnia
1962 Sgt Musgrave's Dance Annie
1963 Caucasian Chalk Circle Grusha
        Knight of the Burning Pestle Humphrey
        Ali Baba and the 7 Dwarves Ali Baba's 6. Frau
1964 Portrait of Scythop
        Cloud over the Morning Grikos
        The Alchemist Sir Epicure Mammon
1965 Night Must Fall Danny
1966 - 1972 The Borgia Orgy
                   The Hostage
                   Romeo and Juliet Romeo
                   Measure for Measure
                   A View from the Bridge
1971 Backbone Malcolm Levin
1973 Uncle Vanya Vanya
        Ghosts Pastor Manders
        Lower Depths Krivoy Zob
1974 Little Mary Sunshine Capt. Warrington
        Man and Superman Roebuck Ramsden
        Measure for Measure Angelo
        Babes in the Woods Chor
        Lock Up Your Daughters Dabble
1975 There's A Girl in My Soup Andrew Hunter
        Saint Joan Inquisitor, Polizist
        You See the Thing Is
        Archives
        Romeo and Juliet Paris
        Guys and Dolls Taschendieb
        Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat Asher
        A View from the Bridge Louis
1976 The Antique Baby
        Nijinsky Nijinsky
        The Carnation Gang Daniel
        When We Dead Awaken Rubek
        As You Like It Jacques
        Gunslinger Gulth Little Thunder, Chief Black Moon, Rancher
        Sherlock Holmes
        Dick Whittington King Rat
        Measure for Measure (Birmingham, Edinburgh) Mönch Peter
        The Devil Is An Ass (Birmingham, Edinburgh) Wittipol
1975 Saint Joan Regieassistent
        The 36 24 36 Show Co-Autor
1976 Ave to Heard the One about Joey Baker Regisseur
1977 Hamlet Laertes
        Ubu Rex Ma Ubu
        Man Is Man Uriah Shelly
1978 The Tempest (Royal Shakespeare Comp.) Ferdinand
        Captain Swing (Royal Shakespeare Comp.) Farquarson
        Love's Labour's Lost (Royal Shakespeare Comp.) Boyet
        Antony and Cleopatra (Royal Shakespeare Comp.) Thidias/Alexas
1979 Antonio (Nottingham) Antonio
        Love's Labour's Lost Boyet
        Fears and Miseries of the Third Reich (Glasgow) Richter, 6 weitere Rollen
1980 Commitments (Bush Theatre) Hugh
        The Devil Himself (Hammersmith) ?
        The Summer Party (Sheffield) Nigel
        Desperately Yours (New York) Regieassistent
1981 Philadelphia Story (Oxford) Mike Connor
        The Brothers Karamazov (Edinburgh, Russland)
        The Last Elephant (Bush Theatre)
        The Seagull (Royal Court) Trigorin
1983 Other Worlds (Royal Court) Regieassistent
        Bad Language (Hampstead) Bob
        The Grass Widow (Royal Court) Dennis
1984 The Lucky Chance (Royal Court) Gayman
1985 Troilus and Cressida (Royal Shakespeare Comp.) Achilles
1985 - 1986 As You Like It (Royal Shakespeare Comp.) Jacques
                  Les Liaisons Dangereuses (Royal Shakespeare Comp.) Vicomte de Valmont
1986 Mephisto Hendrik Höfgen
1986 - 1987 Les Liaisons Dangereuses (Broadway, West End)) Vicomte de Valmont
                  Live Wax (Edinburgh) Regisseur
1988 The Peace of Brest Simultanübersetzer
1991 Tango at the End of Winter (Edinburgh, West End) Kiyomura Sei
1992 Ruby Wax - The Full Wax (West End, Tour) Regisseur
        Hamlet (Riverside Studios, British Tour) Hamlet
1995 The Winter Guest (West Yorkshire, Almeida) Regisseur
1996 Love in A Cold Climate Verschiedene Rollen
1998 Antony and Cleopatra Marc Antony
2001 - 2002 Private Lives (Albery Theatre London) Elyot Chase
2002 Private Lives (Broadway) Elyot Chase
        When Love Speaks Rezitator der Shakespeare-Sonette “My Mistress' eyes are nothing like the sun”, Moderator, Regisseur

Filmografie

2004 Something the Lord Made - Alfred Blalock
2004 Harry Potter and the Prisoner of Azkaban - profesor Severus Snape
2003 Love Actually - Harry
2002 Harry Potter a Tajemná komnata /Harry Potter and the Chamber of Secrets/ - profesor Snape
2002 King of the Hill (TV seriál, hlas) - King Philip v epizodě: "Joust Like a Woman"
2001 The Search for John Gissing - John Gissing
2001 Harry Potter a Kámen mudrců /Harry Potter and the Sorcerer's Stone/ - profesor Severus Snape
2001 We Know Where You Live (TV) - Yorkshireman
2001 Do hola /Blow Dry/ - Phil Allen
2001 Willows (hlavní producent)
2000 Play - muž
2000 Hj?lp, jeg er en fisk (hlas) - Joe
1999 Galaxy Quest /Galaxy Quest/ - Alexander Dane/Dr. Lazarus
1999 Dogma /Dogma/ - Metatron
1998 Temný přístav /Dark Harbor/ - David Weinberg
1998 Judas Kiss - detektiv David Friedman
1997 Zimní host /The Winter Guest/ (režisér, scénárista) - muž na ulici
1996 Michael Collins /Michael Collins/ - Eamon de Valera
1996 Rasputin /Rasputin/ (TV) - Grigori Rasputin
1995 Rozum a cit /Sense and Sensibility/ - plukovník Brandon
1995 Neobvyklé dobrodružství /An Awfully Big Adventure/ - P.L. O'Hara
1994 Mesmer - Franz Anton Mesmer
1993 Fallen Angels (TV seriál) - Dwight Billings v epizodě: "Murder, Obliquely"
1992 Bob Roberts /Bob Roberts/ - Lukas Hart III
1991 Zavří mé oči /Close My Eyes/ - Sinclair
1991 Robin Hood: Král zbojníků /Robin Hood: Prince of Thieves/ - šerif z Nottinghamu
1991 Opravdově, šíleně, hluboce /Truly Madly Deeply/ - Jamie
1991 Closet Land - vyšetřovatel
1990 Quigley u protinožců /Quigley Down Under/ - Elliott Marston, Owner Marston Waters Ranch
1989 Revolutionary Witness (TV) - Jacques Roux
1989 Spirit of Man (TV) - Israel Yates
1989 January Man - Ed
1988 Smrtonosná past I /Die Hard/ - Hans Gruber
1985 Girls on Top (TV seriál) - hlas RADA v epizodách: "Cancel Toast", "Four-Play"
1984 The Barchester Chronicles (TV miniseriál) - Rev. Obadiah Slope
1982 Smiley's People (TV miniseriál) - Brownlow
1980 Thér?se Raquin (TV miniseriál) - Vidal
1978 Romeo and Juliet (TV) - Tybalt