Životopis:

     Hugh Michael Jackman se narodil 12. 10. 1968 v Sydney v Austrálii jako páté ze šesti dětí. Oba jeho rodiče byli Angličané a do Austrálie emigrovali ještě před jeho narozením. V roce 1976 se rozvedli, jeho matka Grace odcestovala zpátky do Anglie a jeho otec Chris, který pracoval jako účetní, zůstal s dětmi v Austrálii. Po ukončení technologické univerzity, kde vystudoval komunikaci a žurnalistiku se rozhodl pro herectví, které začal studovat na Západoaustralské akademii muzických umění. Poté se začal věnovat divadlu, objevil se například v klasickém představení Kráska a zvíře nebo ve hře Sunset Boulevard.

     Za hlavní roli v představení Oklahoma! (1999) získal ocenění pro nejlepšího herce v muzikálu (ostatně Jackman je také talentovaným hudebníkem, kromě zpěvu umí hrát na piano, kytaru a housle). O rok později získal cenu Australského filmového institutu pro nejlepšího herce za jeho roli v městském dramatu Erskineville Kings.

     V únoru 1996 se oženil s herečkou Deborrou – Lee Furness, která je o 6 let starší než on. Seznámil se s ní při jeho první televizní roli v australském seriálu Corelli (1995). Hugh hrál vězně, který se zamiloval do jeho advokátky (hrané právě Deborrou). Hugh a Deb adoptovali Oscara Maxmiliana Jackmana, který se narodil 15. 5. 2000 a je zatím jejich jediným dítětem.

     Do Jackmanova života zasáhla neuvěřitelná náhoda, když ho režisér Bryan Singer vybral do svého filmu X- men místo Dougraye Scotta, který v té době už natáčel jiný film. Jeho role Wolverina z něj doslova přes noc udělala herce známého nejen v Austrálii, ale po celém světě. Romantická komedie Animální přitažlivost, kde si zahrál po boku Ashley Judd a Grega Kinneara jeho popularitu ještě zvětšil.

     Pak už následoval film za filmem: Akční Operace: Hacker s Johnem Travoltou, romantický Kate a Leopold s Meg Ryan nebo třeba X-Men 2. Zatím naposledy Jackman zazářil v epicko-akčním dobrodružném filmu režiséra Stephena Sommerse (Mumie, Král Škorpión) Van Helsing o stejnojmenném lovci upírů a vlkodlaků, který se z části natáčel v České republice. Kromě Hugha Jackmana v něm hrají např. Kate Beckinsaleová, David Wenham, Richard Roxburgh a z českých herců je v něm možno zahlédnout Danu Morávkovou a Marka Vašuta. Sympatický Australan by mohl být budoucí velkou hvězdou Hollywoodu. Dokáže totiž zahrát jak elegantního gentlemana v romantické komedii, tak „drsňáka“ v akčních filmech.

     Už potřetí za sebou se Hugh dostal do žebříčku 50 nejkrásnějších lidí světa. O jeho mužné přitažlivosti není pochyb, ale má na rozdíl od mnoha jiných krasavců ještě další přednosti - ženy si získává svou galantnostní. Umí připravit i takové překvapení, že jeho manželce (Deborra-Lee Furness) může každá žena závidět. Například celá koupelna vyzdobená třemi stovkami vonných svíček. Hugh prostě ví, co na ženy platí. :o)

Filmografie:

2004 Standing Room Only – Roger

2004 Van Helsing – Van Helsing

2003 The Uncanny Suspects

2003 X-Factor: The Look of 'X-Men'

2003 X-Men Production Scrapbook 2003 X-Men 2 /X2: X-Men United/ - Wolverine/Logan

2001 Animální přitažlivost /Someone like you/ - Eddie Alden

2001 Kate a Leopold /Kate & Leopold/ - Leopold

2001 The Making of 'Swordfish'

2001 Operace: Hacker /Swordfish/ - Stanley Jobson

2000 X-Men – Wolverine/Logan

1999 Erskineville Kings - Wace

1999 Fox Studios Australia: The Grand Opening (TV)

1999 Halířový román /Paperback hero/ - Jack

1999 Oklahoma! (TV)

1998 Halifax f.p: Afraid of the Dark (TV)

1998 Hey, Mr Producer! The Musical World of Cameron Mackintosh (TV)

1997 "InFashion"

1995 "Correlli"

1993 "Snowy River: The McGregor Saga"

Kontakt:

Hugh Jackman c/o Endeavor Agency

9701 Wilshire Boulevard

10th Floor Beverly Hills

CA 90212