Akromantule

     Akromantule je nestvůrný pavouk s jedovatými kusadly a osmi oky, který je schopen lidské řeči. Pochází z Bornea, kde obývá oblasti neprostupně džungle. K jeho charakteristickým znakům patří husté černé chlupy, jež pokrývají celé jeho tělo, velké rozpětí nohou, které v některých případech dosahuje až patnácti stop, klepeta, která zřetelně a hlasitě cvakají, je-li akromantule vzrušená nebo rozzuřená. Akromantule je masožravá a dává přednost větší kořisti. Akromantuli není možné si ochočit. Někteří vyspělí jedinci mají schopnost naučit se komunikovat, ale i poté lidem a ani jinému živočišnému druhu nedůvěřuje. Častým jídlem tohoto tvora je člověk (proto se ani nedoporučuje k akromantuli přiblížit) nebo dobytek.
     Na zemi splétá pavučiny kopulovitého tvaru. Samičky jsou větší než samečci a jsou schopny naklást najednou až sto vajec; ta jsou měkká a bílá a dosahují velikosti plážových nafukovacích míčů. Mláďata se z vajec vyklubou po šesti až osmi týdnech. Podle oficiálního názoru vyšlechtili tohoto tvora kouzelníci, pravděpodobně za účelem ochrany svých obydlí či skrytých pokladů, jak tomu s kouzelně vytvořenými obludami často bývá. Jediní přirození protivníci Akromantulí jsou všechny druhy hadů.